Szukaj na tym blogu

czwartek, 18 października 2012

Tarta z kremem jaglano-kokosowym

Kiedy tylko zobaczyłam tą  tartę u Mamy Alergika od razu postanowiłam zrobić naszą wersję. Tarta więc juz dawno zjedzona, znalazło się też trochę czasu by ją opublikować :)




Przepis na spód wykorzystałam z ciasta na ciasteczka z kleiku ryżowego , nie dodałam tylko wiórek kokosowych.

Potrzebne składniki:

Na ciasto:
1 opakowanie kleiku ryżowego ( 170g)
1 szklanka cukru
1 margaryna bezmleczna
1 łyżeczka sody
1/2 opakowania cukru waniliowego
1/2 szklanki mąki ryżowej
100 ml mleka sojowego ( może być każde inne prośzku + 100ml wody)

Na krem:
200 g kaszy jaglanej, suchej
500 ml wody +  12 łyżek mleka ryżowego w proszku
2-3 łyżki soku z cytryny
3-4 łyżki wiórek kokosowych
cukier do smaku

maliny


Z podanych składników magnieść ciasto. Formę do tarty wysmarować margaryną i obsypać bułką tartą bezglutenową lub kaszką kukurydzianą.  Wyłożyć ciasto, obciążyć ( u mnie wycięty w formę koła papier do pieczenia + spora ilość małej surowej fasoli)  i piec w temperaturze 200°C  20-30 minut.

W między czasie wodę wymieszaną z mlekiem zagotowujemy, następnie wrzucamy do wywaru przepłukaną wcześniej  gorącą wodą na sicie kaszę. Należy ją gotować na bardzo małym ogniu 20 minut, często mieszając aby się rozpadł, a potem wyłączyć gaz, przykryć garnek i zostawić na 10 minut aby wchłonęłą resztę wywaru. Gotową kaszę trzeba wystudzić. Następnie zblenderować razem z wiórkami kokosowymi, dodając na koniec cukier i sok z cytryny. Wstawić do lodówki na godzinę.

O dziwo taki krem z kaszy ma bardzo fajną konsystencję i nie trzeba już dodawać margaryny.

Na wystudzoną tartę należy wyłożyć krem i owoce jakie kto posiada, nam z działkowymi malinami smakowała nieziemsko :)

Smcznego!




2 komentarze:

  1. o jaka piękna,tartę uwielbiam właśnie zrobiłam wg.przepisu z kuchni Lidla,ale ta jest równie rewelacyjna.

    OdpowiedzUsuń
  2. Cieszę się, że Wam smakowała:) Ten krem jest uniwersalny!

    OdpowiedzUsuń