Szukaj na tym blogu

niedziela, 13 października 2013

Jesienne jabłuszka z kruszonką

Jabłka są jednym z niewielu owoców, które Zuzka może jeść.
Na szczęście jest wiele propozycji z jabłkami, dzięki którym owoce te nie znudzą się nam szybko :)
Ostatnio naszła nas ochota na pieczone jabłka. Miały być słodkie, ale nie same w sobie :)

Zrobiłam dwie wersje jabłuszek. Jedne z kruszonką jasną.



Drugie jabłuszka zobiłam z kruszonką kakaową.



Składniki podaję na 6 średnich jabłek:

6 średnich wydrążonych jabłek
cukier trzcinowy
melasa karobowa lub jakakolwiek inna


Składniki na kruszonkę:

pół szklanki mąki z tapioki lub ziemniaczanej
poł szklanki mąki ryżowej
50g zimnej margaryny bezmlecznej
2 łyzki cukru trzcinowego
pół łyżeczki proszku do pieczenia ( bezglutenowy do kupienia w Lidlu)
do kruszonki kakowej trzeba dodać 2 łyżeczki kakao lub 1 łyżeczkę karobu


Z podanych składników trzeba zagnieść kruszonkę.Wydrążone jabłka lekko naciąć na skórce , aby nie pękały podczas pieczenia, następnie wypełnić  łyżką melasy bądź łyżką cukru. Na wierzch jabłka nałożyć kruszonkę lekką wciskając ją do środka. Piec w temperaturze 180 stopni  przez 30-40 minut.

Niebo w gębie ! Słodko tak jak uwielbiamy !

Smacznego !




2 komentarze: