Wielkanoc zbliża się wielkimi krokami, pędzę więc przedstawić mufinki makowo-cytrynowe- być może ktoś się skusi na upieczenie ich na tegoroczne święta :)
Przepis:
2 szklanki koncentratu mąki krakowskiej
1 szklanka mąki z tapioki
1 szklanka mąki kukurydzianej
1 szklanka cukru
2 łyżeczki proszku do pieczenia Balviten
2 szklanki mleka ryżowego z wapniem
3 łyżki octu
skórka starata z jednej cytrynki
6 łyżek maku
Od razu napiszę, że przy zwykłej mące pszennej wystarczą 3 szklanki, ale mąka bezglutenowa jest lekka i jakbym nie dodała czwartej szklanki mąki to nic by nie wyszło, było tak rzadkie jak woda. Z czwartą szklanką wyszło super :)
Suche składniki wymieszać, dodać mokre. Nakładać do papilotek i piec 20 minut w temperaturze 180°C. Ciasta wystarcza na 24 mufinki :)
Mufinki wyszły super. Gorąco polecam.Wpis dodaję do Słodkiej Wielkanocy Alergika :)
Ale pyszne babeczki! Dołącz je proszę do akcji dodając wpis na Durszlaku:)
OdpowiedzUsuńPyszności! Po prostu rewelacyjne! Musze je wypróbować. Buszuję po blogu, własnie go odkryłam:)
OdpowiedzUsuńWitam, zapraszam częściej :)
Usuń