Kasza jaglana cieszy się u nas ostatnio bardzo dużą popularnością. Odśluzowuje orgaznim, rozgrzewa i jest BEZGLUTENOWA. Ponadto można wyczarować z niej zarówno słodkie jak i słone dania. My uwielbiamy słodkie i je przedstawiamy :
Wafle bezglutenowe przełożone masą z kaszy jaglanej
Oraz jaglane kulki z mąką orzechową
Przepis na masę do wafli:
1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej ( zblenderować)
3 łyżki cukru trzcinowego
50g margaryny bezmlecznej
5 łyżek wiórek kokosowych
Dodatki:
wafle bezglutenowe
2 łyżki karobu - mączki chleba świętojańskiego
Do zblenderowanej kaszy dodać margarynę, cukier i wiórki. Posmarować jeden wafelek i przykryć drugim. Pociąć na dowolne kształty, a brzegi wafli obtoczyć karobem. Odstawić w chłodne miejsce.
Kulki jaglane:
1/2 szklanki ugotowanej kaszy jaglanej ( zblenderować)
3 łyżki cukru trzcinowego
1/2 szklanki mąki orzechowej
2 wafle bezglutenowe
3 łyżki poppingu z amarantusa
Do kaszy dodać mąkę orzechową, popping, połamać wafle i dodać cukier. Wafle szybko zmiękną i można formować kulki. Gotowe kulki obtoczyć w mące orzechowej. Odstawić w chłodne miejsce . Pycha!
Smacznego!
dziękuję za przepis.
OdpowiedzUsuńNa pewno pomoże mi przetrwać Święta.
Witaj Liz
OdpowiedzUsuńNie ma za co, wczoraj upiekłam ciacho z kaszy jaglanej. Wrzucę, napewno Ci podpasuje, jest boskie :), w sam raz na święta :)