No to zaczynamy. Zabrałam się do diety ostro :). Zakwas na chlebek się robi, naleśniki bezglutenowe na obiad zjedzone ze smakiem i dokładką, ale na początek ciasteczka z kleiku ryżowego.
Przepis
1 opakowanie kleiku ryżowego ( 170g)
1 szklanka cukru
1 margaryna bezmleczna
1 łyżeczka sody
5 łyżek wiórek kokosowych
1/2 opakowania cukru waniliowego BIO
1/2 szklanki mąki ryżowej
100 ml mleka sojowego
Uwaga, dla osób jedzących jajka - zamiast mleka i mąki dodać trzeba 3 całe jajka.
Składniki wymieszać, zagnieść ciasto, lepić kulki i robić w nich palcem dziurki. Piec 10-15 minut do zrumienienia w temperaturze 200°C.
Ciasteczka wyszły cudowne, mięciutkie, delikatne w smaku.
Do dziurki wkładamy co chcemy, u nas dżem śliwkowy- dziadkowej produkcji. Ja proponuję także rozpuścić kilka kawałków czekolady gorzkiej i wypełnić nią dziurki. Pycha!
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz