Zimy jak nie było tak nie ma. Nie czuję zupełnie klimatu niedawnych świąt i karnawału. Cały czas mam uczucie, że wiosna tuż tuż. Aby umilić sobie czas oczekiwania upiekłyśmy z Zuzką motyle z brzoskwiniami.
Do 6 motyli dołączyło 12 mufinek, które zjedliśmy z kremem budyniowym
Przepis:
2 szklanki mąki pszennej
1 szklanka cukru
1,5 łyżeczki proszku do pieczenia BIO
8 łyżek oleju
1,3 szklanki wody + 10 łyżeczek mleka kukurydzianego w proszku
1,3 łyżeczki octu
0,5 szklanki pokrojonych brzoskwiń z puszki
Suche składaniki wymieszać i dodać mokre. Mufinki ( w papilotkach) i motylki ( w foremkach silikonowych) piec przez 15 minut w 180 stopniach.
Smacznego!
A tu dzięki uprzejmości Pinkcake przedstawiam proporcje do ciasta mufinkowego. Zajrzyjcie, poczytajcie, wykorzystajcie :)
M... obśliniłam ekran :P
OdpowiedzUsuńsłodkie te Twoje motyle:-)
OdpowiedzUsuńNo to zapraszam do pieczenia- foremki motylkowe sa dostępne w PEPCO :)
OdpowiedzUsuń