Szukaj na tym blogu

niedziela, 18 grudnia 2011

Pierożki "ruskie"

Zuza zażyczyła sobie do przedszkola na obiad pierogi ruskie. Nie pozostało mi nic innego jak je przygotować.

Surowe pierożki


Gotowe pierożki


Przepis na ciasto:

1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
1/3 szklanki dobrze ciepłej wody
szczypta soli
kropla oleju

Przepis na farsz:

3 średnie ziemniaki
2 średnie cebulki
sól, pieprz do smaku
Z podanych składników wychodzą 34 pierożki.

Wstawić do gotowania 3 obrane ziemniaki. Cebulki pokroić w kosteczkę, posolić i smażyć do uzyskania złotego koloru.

W między czasie do mąki powoli dodawać wody do uzyskania odpowiedniej gęstości ciasta, jak za rzadkie dodać więcej mąki, jak za gęste - wody.
Wyrobione ciasto rwać po kawałku i wałkować dość cienko, wykrawać jak kto woli, ja lubię kółeczka - szklanką.
Ugotowane ziemniaki ostudzić i rozgnieść, dodać część usmażonej cebulki, farsz doprawić do smaku. Gotowy farsz wykładać na krążki z ciasta. Następnie kółeczka składać na pół i lepić przy brzegach. Dla porządnego zlepienia pieroga widelcem docisnąć brzegi. Gotować pierożki 3 minuty od wypłynięcia w lekko osolonej wodzie, podawać z pozostałą usmażoną cebulką.

Smacznego!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz