Zuza zażyczyła sobie do przedszkola na obiad pierogi ruskie. Nie pozostało mi nic innego jak je przygotować.
Surowe pierożki
Gotowe pierożki
Przepis na ciasto:
1 szklanka mąki pszennej pełnoziarnistej
1/3 szklanki dobrze ciepłej wody
szczypta soli
kropla oleju
Przepis na farsz:
3 średnie ziemniaki
2 średnie cebulki
sól, pieprz do smaku
Z podanych składników wychodzą 34 pierożki.
Wstawić do gotowania 3 obrane ziemniaki. Cebulki pokroić w kosteczkę, posolić i smażyć do uzyskania złotego koloru.
W między czasie do mąki powoli dodawać wody do uzyskania odpowiedniej gęstości ciasta, jak za rzadkie dodać więcej mąki, jak za gęste - wody.
Wyrobione ciasto rwać po kawałku i wałkować dość cienko, wykrawać jak kto woli, ja lubię kółeczka - szklanką.
Ugotowane ziemniaki ostudzić i rozgnieść, dodać część usmażonej cebulki, farsz doprawić do smaku. Gotowy farsz wykładać na krążki z ciasta. Następnie kółeczka składać na pół i lepić przy brzegach. Dla porządnego zlepienia pieroga widelcem docisnąć brzegi. Gotować pierożki 3 minuty od wypłynięcia w lekko osolonej wodzie, podawać z pozostałą usmażoną cebulką.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz