Szukaj na tym blogu

środa, 20 marca 2013

Drożdżowy placek z dżemem jabłkowym

Jak to już u nas bywa wiele dań i słodkości powstaje w związku z menu Zuzy w przedszkolu. Ostatnimi czasy w przedszkolu na II śniadanie pojawił sie placek drożdżowy. Nie pozostało mi nic innego jak wykombinować taki placek , tyle, że 3 x bez :) Pomysł podpatrzyłam na blogu Poezja w kuchni, tyle, że lekko go zmodyfikowałam.




Zuzka konsumująca placek w piżamie, przed przedszkolem, godz. 6.05


Składniki:
1/2 kg mąki bezglutenowej ( u nas 250g mąki kukurydzianej i 250g koncentratu mąki krakowskiej)
7 g suszonych drożdży
220 g cukru
1 i 1/2  szklanki letniej wody
dżem jabłkowy lub mus zrobiony z 1/2 kg jabłek z cukrem uduszonych w garnuszku
100g margaryny bezmlecznej
100g cukru
150g koncentratu mąki krakowskiej


Mąkę wymieszać z drożdżami i cukrem. Dodać wodę i dokładnie wymieszać.
Formę wyłożyć papierem i wylać ciasto. Odstawić blisko nagrzewającego się piekarnika na 15 minut.

Po 15 minutach na ciasto wyłożyć słoik dżemu. Z margaryny, mąki i cukru zrobić kruszonkę. Posypać nią ciasto na wierzchu. Piec ciasto 30-40 minut w temperaturze 200 stopni. Niezapominając, że pod ciastem należy postawić żaroodporne naczynie z wodą.

 Placek wyszedł przedni. Smakował nam wszystkim :)

Smacznego!

Ciasto dodaję do akcji na Durszlaku

2 komentarze:

  1. Zdecydowanie moje smaki! Słodziak z tej małej osóbki :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Fajna Zuzia i ciasteczko :)
    Pozdrawiam i dziękuję za dodanie wpisu do akcji,
    Olinka - Smakowy Raj

    OdpowiedzUsuń