W minioną sobotę nie miałam zupełnie weny na gotowanie. Zuzka zjadła swój ukochany zestaw obiadowy, ale ja nie miałam na nic ochoty, aż naszło mnie na placki. Mam nadzieję, że tym razem załapią się do akcji na Durszlaku Skarby Jesieni w Kuchni Alergika ;)
Potrzebujemy :
1/2 duużej cukini
3 łyżki koncentratu mąki krakowskiej
3 łyżki mąki kukurydzianej
1/2 szklanki pestek z dyni
czosnek suszony, sól, pieprz
olej rzepakowy
Cukinie trzeba obrać i starkować. Posypać solą i odstawić na 10 minut ( wtedy cukinia puści sok). Sok odcisnąć, ale nie całkiem. Dodać mąki , przyprawy, pestki dyni- wszystko wymieszać. Smażyć placki na oleju rzepakowym do uzyskania złotego koloru.
Smacznego!
rzeczywiście prawdziwa jesień na talerzu :)
OdpowiedzUsuńSmaczne! Tez robimy podobne. Oczywiście, że się załapały:)
OdpowiedzUsuńMoja cukinia czeka w lodówce, bardzo ciekawy pomysł!
OdpowiedzUsuń