Zacznę od ciasta z owocami i galaretką :)
Przepis:
Ciasto - dokładnie takie jak na pyszne ciasteczka
do tego 5 pokrojonych brzoskwiń z puszki
i 2 galaretki cytrynowe przygotowane w 600ml wody
Ciasto zagnieść, wyłożyć w wybranej blaszce. Piec 20 minut w temperaturze 200°C.
Kiedy ciasto wystygnie wyłożyć brzoskwinie i zalać tężejącą galaterką. Gotowe !
Zostało mi trochę ciasta, więc szybko kiedy Zuzana wpadła w leczniczą drzemkę upiekłam jej wielkanocne jajeczka :)
Lukier zrobiłam z cukru pudru i wody. Posypki są jadalne Dr Oetkera :)
W następnej kolejności wzięłam się za mazurka. Przyznam, że robiłam go pierwszy raz i byłam trochę tym zestresowana. Pomysł pożyczyłam od alergika i trochę zmieniłam. Wyszło tak
Przepis
Ciasto:
200 g koncentratu mąki krakowskiej
50 g mielonych migdałów
100 g margaryny bezmlecznej ( Tortowa z Biedronki)
40 g cukru pudru
zimna woda
"kajmak":
2 opakowania śmietanki sojowej
4 łyżki cukru
8 łyżek mleka sojowego w proszku
bakalie: rodzynki, płatki migdałów,żurawina suszona, morele suszone
Zagnieść ciasto i włożyć na godzinę do lodówki. Po godzinie rozwałkować i ułożyć w foremce kształt mazurka. Ciasto ponakłuwać. Piec 30 minut w temperaturze 180°C.
Aby zrobić masę kajmakową trzeba gotować śmietankę z cukrem często mieszając, aż zgęstnieje, mi to zajęło godzinę. Zdjąć z ognia, dosypać mleko, zblenderować, bo zrobią się grudki i zagotować. Wylać na ciasto i przyozdobić. Ja wylałam gorącą masę, ponieważ ciasto bezglutenowe szybko twardnieje, a tak jest miękkie bo nasączyło się kajmakiem.
Następnie rzuciłam się w wir pieczenia babki piaskowej bezglutenowej. To ciasto także robiłam po raz pierwszy. Chyba coś z tego wyszło :)
Przepis
Ciasto:
2 szklanki skrobii ziemniaczanej
3/4 szklanki cukru
3 łyżeczki zamiennika jajka ( Balviten) + 1/2 szklanki wody
1 margaryna bezmleczna
opakowanie cukru waniliowego
wody tyle, aby ciasto nie było zbite
Polewa:
cukier puder, woda, sok z buraków
Zamiennik jajka wymieszać mikserem z 1/2 szklanki wody a także z cukrem i margaryną. Dodać skrobię. Jest wszystko bardzo gęste, ale trzeba dodac wody, by trochę je rozrzedzić. Ja dałam około 100ml. Wyłożyć ciasto do formy na babkę i piec 50 minut w temperaturze 180°C . Polać polewą, przyozdobić czym kto ma :)
Wesołych, zdrowych i smakowitych Świąt !
Wszystkie przepisy dodaję do Słodkiej Wielkanocy Alergika !!!!

Dodaj proszę przepisy na Durszlaku! Śliczna babka i świetny pomysł na dekorację ciasta:)
OdpowiedzUsuńWesołych (mimo choroby Zuzi) Świąt!
ale smakolyki:)
OdpowiedzUsuńRadosnej Wielkanocy:)
Ta różowa babka - śliczna, a jajeczka - urocze.
OdpowiedzUsuńWesołych Świąt! :)
Bardzoo kolorowo i radośnie...
OdpowiedzUsuńDzięki za pozytywne komentarze. Wesołego Alleluja Kochani!
OdpowiedzUsuńpięknych
OdpowiedzUsuńŚwiąt
posypanych cukrem pudrem
Dziękuje Asieja- wzajemnie :)
UsuńMimo wszystko wesołych i spokojnych Świąt, a Zuzi dużo zdrowia. Wypieki wprost zachwycające :)
OdpowiedzUsuńpięknych
OdpowiedzUsuńŚwiąt życzę
oprószonych cukrem pudrem