Szukaj na tym blogu

czwartek, 12 stycznia 2012

Zupka pomidorowa z kluseczkami i placuszki ryżowe z gruszką

Niedawno w książce Cecylki czytałyśmy z Zuzką opowiadanie o kluseczkach z deseczki. Postanowiłyśmy, że niedziela będzie kluseczkowym dniem. Zrobiłyśmy zupkę pomidorową z kluseczkami, a placuszki były moim wytworem przy innej okazji.


Przepis:

Zupa:
0,5 litra wody
1/2 cebulki,marchewki i pietruszki ( pokroić w kosteczkę)
1 łyżeczka margaryny bezmlecznej
1 ziele angielskie i 1 liść laurowy
1 łyżka koncentratu pomidorowego ( indywidualnie, w zależności od rodzaju)
sól i pieprz do smaku

Kluseczki:

50ml wody
około 6 łyżeczek mąki pszennej

Wodę zagotować w garnuszku, wrzucić ziele, liść i cebulkę. Chwilę pogotować, dodać marchewkę i pietruszkę. Kiedy pietruszka z marchewką są miekkie dodać koncentrat według upodobań, doprawić solą i pieprzem. Wrzucić margarynę. W kubeczku 50ml wody wymieszać z mąką tak by powstała gęsta masa i małą koniuszkiem małej łyżeczki zdejmować ciasto z dużej łyżki, wrzucać do gotującej się zupki. Pogotować 2 minutki. Gotowe.


Przepis

100ml wody
pół gruszki
4 łyżki mąki ryżowej ( dodawać do odpowiedniej konsystencji)
6 łyżeczek mleka kukurydzianego w proszku

Wodę wymieszać z mlekiem i maką, tak by powstała dość gęsta masa, dodać pół obranej i pokrojonej gruszki. Smazyć do zrumienienia. Pycha.

Smacznego !


Przypominamy, że startujemy w konkursie na Blog Roku 2011
Prosimy o sms-y pod nr 7122 o treści E00110. Koszt 1,23zł, Dziękuję!!!

3 komentarze:

  1. strasznie ciekawy przepis na te placuszki. wykorzystam... mam parę gruszek, ale nie mam mąki ryżowe. Czy wiesz jaką mąką mogłabym to zastąpić? czy zwykła pszenna może być?!

    OdpowiedzUsuń
  2. witam, możesz mąkę ryżową zastąpić jakakolwiek inną, mi pszenna wyszła z domy więc użyłam ryżowej

    OdpowiedzUsuń
  3. no to super. chyba dzisiaj będę je robiła :)

    OdpowiedzUsuń