Czerswty chlebek to jest to. Bardzo często na weekendowe śniadania zjadamy trochę starszy chleb. My z mężem obtoczony w jajku i smażony, Zuza zaś z racji nietolerancji jajka je go w innej postaci. Niemniej jest on mięciutki, pachnący i smaczniutki.
Tzw. chlebki można przygotowywać w wersji słodkiej lub niesłodkiej.
Wersja słodka:
60ml wody + mleko w proszku dwie miarki owsiane, ryżowe, gryczane - jakie kto może
szczypta cukru, cynamonu, cukier waniliowy co kto woli
Wszystko wymieszać, namoczyć chlebek w mleku i na patelnię. Smażyć do zrumienienia. Na ciepły chlebek można położyć ulubiony dżemik.
Wersja niesłodka jest bez cukru, cynamonu, cukru waniliowego. Na niesłodki chlebek można położyć kawałek wędlinki lub pomidora.
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz