Szukaj na tym blogu

piątek, 14 października 2011

Niech żyje KAROB

W tym tygodniu dostałyśmy z naszego ulubionego sklepu paczkę. Zamówiłyśmy z Zuzą wiele zdrowych smakołyków w tym karob- mączkę chleba świętojańskiego.

Muszę o tym karobie trochę więcej wspomnieć, bo jest niesamowity i mało kto o nim słyszał.

Skąd pochodzi Karob?


Drzewo karobu, znane też pod nazwą „Chleb Św. Jana”, rośnie przeważnie w krajach o ciepłym klimacie. Jego niezwykle cenne wartości odżywcze od wieków uznawane są w krajach Śródziemnomorskich. Często ceni się je wyżej niż kakao.

Ziarna karobu, schowane w długich strączkach zwisających z drzewa, są nieocenionym źródłem białka, magnezu, żelaza, wapna, węglowodanów i fosforu. Czyli togo, co potrzebne jest do prawidłowego funkcjonowanie każdego organizmu ludzkiego, zwłaszcza dzieci, kobiet w ciąży, matek karmiących, osób osłabionych chorobami, czy ludzi w podeszłym wieku.

Karob w proszku wykorzystywany jest w przemyśle spożywczym jako substytut czekolady. Choć smakiem i wyglądem podobny jest do czekolady, nie zawiera kofeiny i teobrominy oraz kwasu szczawianowego, blokującego prawidłowe wchłanianie wapnia.

Zalety karobu:

1. Poprawia trawienie.
2. Obniża poziom cholesterolu we krwi. Nie zawiera "złego" cholesterolu
3. Działa jako antyutleniacz.
4. Może być stosowany w leczeniu biegunki u dzieci i dorosłych.
5. Zawiera substancję czynną, która skutecznie przeciwdziała astmie. Chleb świętojański jest również stosowany w leczeniu astmy i problemów wywołanych przez alergie.
6. Ma właściwości wykrztuśnie. Polecany jest palaczom – po kilku dniach stosowania zaczynają intensywnie odpluwać wydzielinę z płuc.
7. Nie zawiera kofeiny i jest polecany dla pacjentów z wysokim ciśnieniem krwi.
8. Może pomóc w zapobieganiu raka płuc, jeśli używany jest regularnie.
9. Zawiera witaminy E i jest stosowany w leczeniu kaszlu, grypy, niedokrwistości .
10. Garbniki karobu zawierają kwas galusowy o właściwościach przeciwbólowych, antyalergicznych i antybakteryjnych. Jest również przeciwutleniaczem , działa antywirusowo i antyseptycznie.
11. Jest używany do leczenia polio u dzieci – kwas galusowy .
12. Jest bogaty w wapń i fosfor. Z tego powodu jest on wykorzystywany w walce z osteoporozą.
13. Dodatkowo jest stosowany jako lek na zaburzenia żołądkowo-jelitowe (refluks żołądkowo-przełykowy).
14.Garbniki zawarte w karobie hamują rozwój bakterii w organizmie.

Więcej o karobie tutaj

Zuzanka bardzo polubiła cukierki karobowe i karobenę - karobową nutellę.
Dziś, kiedy ona jest w przedszkoku, a ja odpoczywam w domu postanowiłam zrobić karobowe kakao.

Potrzebne mi były następujące składniki:

250ml wody przegotowanej
6 łyżeczek mleka gryczanego w proszku ( można dać każde inne - nie mogę się doczekać experymentowania z innym mlekiem - może kokosowe? mniam )
1 łyżeczka cukru
1 łyżeczka karobu- mączki chleba świętojańskiego

W garnuszku wodę wymieszałam z mlekiem i cukrem , na końcu dodałam karob. Nie ma potrzeby gotowania napoju, warto jednak by był ciepły wtedy wszystko super się rozpuszcza.
Karobowe kakao wyszło niesamowite. Kakaowe, ale inaczej, jedwabiste w smaku- cudowne. Jak Zuzanka wróci z przedszkola na podwieczorek zaserwuję jej takie "kakao". To bedzie jej kakaowy debiut :-) Już nie mogę się doczekać.


Żegnaj prawdziwe kakao, witaj karobie :-))

To dopiero początek karobowego szaleństwa !!!!!!!!!

Smacznego!

1 komentarz: