Szukaj na tym blogu

piątek, 25 stycznia 2013

Ciasto jabłkowo - budyniowe


Zuzanka od około 2 tygodni ma czas budyniowy. Codziennie budyń, budyń, budyń, czekoladowy, waniliowy, śmietankowy, malinowy itd. Pomyślałam, że czas coś więcej zrobić z tym budyniem :) Zbliżały się akurat bardzo ważne święta, a mianowicie Dzień Babci i Dziadka więc postanowiłam z Zuzką upiec ciasto i zaprosić Dziadków na słodką przekąskę. Z powodu przeziębienia występ Zuzki w przedszkoku nie wypalił, także byłyśmy dodatkowo zmotywowane by zaprosić Dziadków na herbatkę z ciastem.

Inspiracją dla mnie było ciasto, które dawno temu piekła ciocia mojego męża. Kiedy jeszcze nie było Zuzki często ją odwiedzaliśmy i ona piekła właśnie cistao z budyniem i jabłkami. Ja musiałam je oczywiście zmienić na 3 x bez..., myślę, że się udało :)





Jedna z laurek - ta przygotowana dla Babci Halinki




Potrzebne składniki:

200g koncentratu mąki ciasta kruchego- Balviten
130g margaryny bezmlecznej - Tortowa z Biedronki
1/2 szklanki cukru pudru
1/2 łyżeczki sody
6 średnich jabłek
cynamon
płatki migdałowe
budyń wanilliowy- u nas z pięciopaku z Lidla - smaczny i z adnoitacją, że bez glutenu
500ml + mleko sojowe w proszku

Budyń ugotować tradycyjnie - tj. 500ml wody + mleko sojowe. Miękką margarynę ukręcić chwilę z cukrem pudrem, następnie dodać mąkę wymieszaną z sodą. Wszystko wymieszać. W oryginalnym przepisie Balvitenu proponują dodać 1 łyżeczkę zamiennika jajka z 1/2 szklanki wody, ale ja nie miałam akurat, więc zrobiłam bez i także wychodzi śmietny spód.
Jabłka obrać i zetrzeć na szerszej tarce. Ciasto wyłożyć do blaszki, na ciasto wylać gorący budyń, na budyń wyłożyć jabłka, oprószyć je według uznania cynamonem i posypać migdałowymi płatkami. Piec w tepm. 180 stopni 35 minut.  Ciasto  szybkie w wykonaniu - przygotowanie zajmuje mi 10-15 minut, pieczenie max 35 minut.

Ciasto wyszło fantastyczne. Warto by dobrze wystygło wtedy budyń stężeje. Można takża na godzinkę ciasto wstawić do lodówki.

Naszym Dziadkom smakowało bardzoooooo, a Zuzka zachwycona była wariacją na temat budyniu.

Ciasto dodaję do akcji na Durszlaku


niedziela, 20 stycznia 2013

Masterchef junior czyli Zuza w akcji i jej "jaglane suflety"

Osobiście uwielbiam australijski program  Masterchef Junior. Chciałabym by Zuzka kiedyś też zapałała milością do gotowania jak dzieciaki z programu. Ostatnio kiedy oglądałam jeden z odcinków Zuzka oebjrzała go ze mną i nie mogła się doczekać kiedy zacznie robić samodzielnie cokolwiek. Podsunęłam jej pomysł na jaglane suflety,a tak naprawdę przeniosłam ciasto jaglane z dużej formy do foremek do sufletów.

Zgodnie z umową moja córcia zrobiła wszystko sama, ja tylko wstawiłam do pieca.





Pomysł na ciasto wzięłam od Cudownej Pinkcake
Przygotowanie jest takie samo, tyle, że zmniejszyłam proporcje: 

3/4 szklanki surowej kaszy jaglanej
3 średnie jabłka
1 łyżka cukru z wanilią
1/2 łyżeczki cynamonu

Jabłka zetrzeć i dodać resztę składników. Przełożyć do foremek do sufletów wcześniej wysmarowanych margaryną bezmleczą. Piec w temperaturze 200°C i piec 70 minut, aż wierzch się zezłoci. My polałyśmy nasze suflety melasą karobową :) Polecamy i na ciepło i na zimno. Pycha. 

I oto gotowy podwieczorek w wykonaniu Zuzanki, smacznego !